مهدی همایون فر: شهید آوینی هنرمندی با اندیشه های عمیق بود

مهدی همایون فر از همراهان شهید مرتضی آوینی با اشاره به لزوم مبتنی بودن هنر بر تفکر گفت که شهید آوینی همواره پشت ولایت می ایستاد.

مهدی همایون فر از مدیران اسبق بنیاد روایت فتح و همراه شهید سید مرتضی آوینی، در گفتگو با خبرنگار مهر به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی گفت: معمولا هنرمندان اهل تفکر و اندیشه هستند و اگر کسی ادعای هنرمند بودن دارد اما حرفی برای گفتن نداشته باشد، هنرمند نیست. شاید پس از انقلاب، مهمترین ویژگی که ما در هنرمند سراغ داشتیم، در وجود شهید آوینی متجلی شد. وی به تعداد دو سه نفر دیگر حرف های بلندی برای گفتن داشتند؛ حرف هایی که منطبق بر اندیشه امام (ره) در جریان انقلاب اسلامی بود و با هنر هم به اندازه کافی آشنا بودند تا بتوانند معارف انقلاب اسلامی را به مردم منتقل کنند. برترین این افراد، شهید سیدمرتضی آوینی بود.

وی افزود: تجلی بیشتر معارف شهید آوینی در آثار قلمی و کتاب هایشان بود، همانطور که مقام معظم رهبری نیز به ایشان لقب شهید اهل قلم دادند. شهید آوینی در عرصه سینما نیز فعالیت مؤثری داشت و قریب به 70 اثر مستند در زمینه جنگ ساخت. کسانی که دستی بر آتش دارند، می دانند که فیلمسازی با امکانات محدود آن زمان، کار بسیار دشواری بوده است.

همایون فر تصریح کرد: آثاری که شهید آوینی از خود به جا گذاشت، در ظاهر در عرصه فیلم و سینما ساخته شده اند، اما اگر کمی بیشتر دقت کنیم، متوجه می شویم که برترین آثار او در نوشته هایش است ازجمله مقالات ایشان در مجله «سوره» و کتاب های محدودی که دارند.

وی تاکید کرد: به نظر من، اگر بخواهیم چکیده ای از ویژگی وی را بیان کنیم، این است که شهید آوینی هنرمندی بود که توانست اندیشه های خود را در زمینه انقلاب اسلامی محقق و به مردم عرضه کند. طبیعتاً آثار ایشان امروزه به عنوان منابعی ارزشمند برای ما قابل دسترسی است.

همایون فر در ادامه افزود: سید مرتضی آوینی به شدت از جریان های سیاسی به معنای درگیری های جناحی و تعصب پرهیز می کرد، به این دلیل که اصولاً سیاست ذیل فرهنگ هر کشوری تعریف می شود و فرهنگ اهم از سیاست است. شهید آوینی ذوب در امام و ولایت بودند، چنانکه در متن زیبای «مبشر صبح» که در فراق امام خمینی (ره) نوشته بود و در دیدار با مقام معظم رهبری در سال 1368 خواند به این نکته اشاره داشت. اگر آقا مرتضی بود، همچنان پرقدرت پشت ولایت می ایستاد.

وی درباره دیدگاه های شهید آوینی گفت: به لحاظ دیدگاهی، وی 2 نقطه نظر شفاف داشت که مکرراً در آثارش دیده می شد؛ نخست، حذف تفکر غرب و اومانیسمی که به پایان رسیده و دوران فروپاشی نیهیلیسم به سرعت در حال انجام است. نکته دوم، ظهور منجی عالم بشریت پس از این فروپاشی است. درواقع، تعبیر صبح در آثار شهید آوینی به شدت مشهود است.

همایون فر در پایان در پاسخ به این پرسش که آیا امروزه در عرصه هنر انقلاب هنرمند تاثیرگذار مانند شهید آوینی داریم؟ عنوان کرد: هنر از زمانی آغاز می شود که اندیشه ای برتر در وجود هنرمند ظهور و بروز پیدا کند. این اندیشه باید با ذوقی به نام هنر تجلی پیدا کند. اگر مقصود ما از هنر صرفاً آشنایی با امور تکنیکی در سینما و ادبیات باشد، قطعاً افراد زیادی امروزه در این زمینه فعالیت می کنند. اما کسی که با پشتوانه اندیشه ای محکم اثر هنری خلق کند، امروزه به سختی یافت می شود. شاید امروزه دو سه نفر باشند که اندیشه هایی مبتنی بر دین دارند و آثاری هم منتشر می کنند، اما هنرمندان بسیاری هستند که صرفاً بر اساس ذوق فعالیت می کنند.

نظرات

captcha